Nowa octavia - kiedy kupować?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • blackrs
    RS
    • 2008
    • 4826
    • Superb II combi (3T5)
    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

kurde ale by tych octavii bylo w polsce jakby oni realizowali zamówienia w ciagu miesiaca i tak zajmuje 1 miejsce w ilosci sprzedanych a to że trzeba tyle czekac na pewno sporo osób zniecheciło i niekupili. powinni 2 fabryke otworzyc-czysty zysk szybko by sie im zwrócila
    BYŁA o1 rs
    BYŁA o2 1.6
    JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• kris75
      Ambiente
      • 2010
      • 217

no ja dzwoniłem ostatnio do sprzedawcy z pytaniem o termin realizacji - octavia II zamówiona była w sierpniu, z półautomatyczna klimą, a planowany odbiór zgodny z umowa to jeszcze październik, natomiast jak dzwoniłem to usłyszałem że pewnie będzie to połowa listopada, a odnośnie klimatyzacja to sam nie wiem - jak fabryka ma zakładać od 9 listopada manuale to ja już nie wiem co dostanę

Komentarz

• Yarwa
        Elegance
        • 2010
        • 915
        • BMW

ja zamawiałem 12 sierpnia było info ze produkcja na 40tydzień, dziś potwierdzili mi ze na 40tydzien tak wiec nie wiem dlaczego niektórzy te przesunięcia mają, u mnie akurat bez zmian.

Komentarz

• kris75
          Ambiente
          • 2010
          • 217

bo te terminy fabryka podaje do dealera raz tak raz siak - no i żaden termin nie był 100% pewny

Komentarz

• macluke
            Elegance
            • 2010
            • 875

Zamieszczone przez kris75
            jak fabryka ma zakładać od 9 listopada manuale to ja już nie wiem co dostanę
            to jest dość ciekawy temat.
            Składając zamówienie w określonym czasie nie wiedziałeś, że zmieni się cennik lub wersja / standard wyposażenia samochodu. W związku z tym podjąłeś decyzję o zakupie bazując na aktualnych w dniu zamówienia informacjach.
            Jeżeli w między czasie dostawca zmienił specyfikację pojazdu, to towar - powiedzmy - nie jest już zgodny w umową i możesz odstąpić od umowy a ASO powinno w ciągu 7 dniu zwrócić ci zaliczkę. Nie mogłeś wiedzieć w sierpniu czy na początku września, że Climatic w listopadzie będzie już znaczył coś innego niż znaczył w październiku i to na twoją niekorzyść.
            Ważne też, co jest w umowie, ale pewnie masz standardową.
            Ale pewnie ASO i generalnie SKODA jest przygotowana na takie sytuacje i mają na to jakąś swoją odpowiedź.

Komentarz

• Yarwa
              Elegance
              • 2010
              • 915
              • BMW

no własnie jak podpisywałem zamowienie to miałem wymusisc na salonie zeby dołaczyć aktualny cennikz opcjami i podpisać ale niestety wyleciało mi z głowy. A własnie w takim przypadku by się to przydało - w razie czego wyciągnąłbyś i pokazał że zamówione było takie auto a nie inne z takim wyposażeniem w standardzie.

Komentarz

• Carolco
                Ambiente
                • 2010
                • 116

Tak jak przedmówcom, również i moją Octavkę przesunięto o 4 tygodnie. Zamówienie składałem 29 lipca i samochodzik miał być najpóźniej do odbioru ok. 20 października. Teraz produkcja ma być w 44 tygodniu (początek listopada), a odbiór ok. 2 tygodnie później - obym się załapał na Climatica półautomatycznego.

1.4 TSI MINT

Komentarz

• Pietrass23
                  Drive
                  • 2010
                  • 42

Powiem tak może nie kupiłem octavi ale kupowałem fabie II kombi po FL z 1.6 TDI zamówiłem ją 2 lipca :] przyszła(10) i odebrałem ją 16( 2 tyg wcześniej niż zapowiadano) 30 września.
                  Btw te wszystkie opóźnienia nie wynikają że fabryka nie wyrabia :]
                  tylko importer źle przekalkulował popyt na auta :] dlaczego teraz idąc do salonu można się spodziewać odbioru w przyszłym roku :]
                  a co do climatica półautomatycznego (nie wiem czym on się różni od manuala ) ale to wszystko koszty produkcji :]
                  mówiono mi w że by najmniej w Fabiach zamówionych pod koniec sierpnia będzie już manual ;/ ot takie info
                  Skoda Fabia II Combi FL
                  CAYC 1.6 TDI CR 105KM&250NM

Komentarz

• kris75
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 217

no ja akurat mam wyszczególniona opcje klimatyzacji polautomatycznej w umowie, ale co dealer zrobi jak otrzyma auto z inna specyfikacją? Przeciez mi nie zamontuja polautomatu - fabryka powinna moim zdaniem zrealizowac zamowione z ta opcją auta zgodnie z umową, nie chciałbym dostać teraz jakiegos archaicznego rozwiązania o mniejszej wartosci niz w umowie

Komentarz

• tomek
                      L&K
                      • 2005
                      • 1078

Poproście dealera o kody wyposażenia waszych samochodów. jest szansa, że będzie tam wyszczególniony rodzaj klimatyzacji. Na swoim zamówieniu mam opcje które zamawiałem dodatkowo, ale są też pozycje które są w standardzie w tej wersji, np. akumulator :!: o danej pojemności, czy czujniki parkowania. To może wynikać z różnych specyfikacji tego samego poziomu wyposażenia na różnych rynkach.
                      Jak nie pomoże, to poproście o odpowiedź co do rodzaju klimatyzacji. Wszystko załatwcie mailowo, to jak będzie problem przy odbiorze wydrukujecie maila i im pokażecie :szeroki_usmiech. Mail może być mocnym dokumentem przynajmniej podczas dyskusji z kierownikiem salonu :twisted: . Ja konfigurację wyposażenia dostałem w docu praktycznie zaraz po telefonie, więc dla nich to nie jest problem - zapewne kopiuj-wklej z ich aplikacji.

Domyślam się, że termin produkcji jest ustalany tak, żeby podobne samochody były składane koło siebie. Zatem jak ustalą, że np. 40 tygodnia klepią ambienciaki, a od poniedziałku 41 elegance i w między czasie wpłynie dużo nowych zamówień na ambiente, to te elegance zaczną klepać np. dopiero od czwartku 41 i tak się to przesuwa. Ja miałem prognozę 36, później był chyba 33 i ostatecznie 37.
                      O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• toomasz
                        Elegance
                        • 2010
                        • 910
                        • Volkswagen
                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Witam
                        Ja Swoją Octavke zamawiałem 25sierpnia i sprzedawca ustalił odbiór na 15 październik, produkcja w 39tyg. A autko które zamowilem to Octavia2 FL Ambiente 1,4Tsi Liftback. Dziś przerażony postami przedmówców zadzwoniłem do mojego sprzedawcy, on sprawdził i powiedział że auto będzie na 100% w terminie
                        Pozdrawiam

Komentarz

• Glon
                          Classic
                          • 2008
                          • 8

Tomek super pomysl z ta specyfikacja, zaraz napisze do mojego doradcy zeby mi ja przeslal. Znam juz termin odbioru swojej O2
                          1. Skoda felicja 1.6 GLX
                          2. Opel Astra II, 2.O DI sedan
                          3. Już niedługo (mam nadzieję) O2FL 1.9 diesel, elegance w kombi

Komentarz

• wjabl
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 120

Koledzy, ja też nie wiem od czego to zależy - może od siły przebicia dealera - nie wiem, ale na pewno nie z braku sił przerobowych fabryki. Ja zamówiłem OII FL Combi Elegance 1.9 06.08.2010 u Danielcia. Produkcja na 37 tydzień a odbiór w zamówieniu wpisany na 09.10.2010. Wczoraj dostałem telefon, że samochodzik już jest więc przyszedł 3 tygodnie wcześniej Radość nie do opisania
                            Kraków
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=40087

Komentarz

• Glon
                              Classic
                              • 2008
                              • 8

Zamieszczone przez wjabl
                              Koledzy, ja też nie wiem od czego to zależy - może od siły przebicia dealera - nie wiem, ale na pewno nie z braku sił przerobowych fabryki. Ja zamówiłem OII FL Combi Elegance 1.9 06.08.2010 u Danielcia. Produkcja na 37 tydzień a odbiór w zamówieniu wpisany na 09.10.2010. Wczoraj dostałem telefon, że samochodzik już jest więc przyszedł 3 tygodnie wcześniej Radość nie do opisania
                              wjabl widzę ze będziemy mieli bardzo podobne wersje
                              1. Skoda felicja 1.6 GLX
                              2. Opel Astra II, 2.O DI sedan
                              3. Już niedługo (mam nadzieję) O2FL 1.9 diesel, elegance w kombi

Komentarz

• wjabl
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 120

Beż z srebrnymi relingami - element rozpoznawczy
                                Kraków
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=40087

Komentarz

• andrzejm
                                  Drive
                                  • 2010
                                  • 51

ja zamówiłem 1.2 tsi Mint z pakietem na bezdroża, podgrzewanymi dyszami spryskiwaczy, pełnowymiarowym kołem zapasowym. U dealera montują mi blokadę skrzyni. Ponadto kpl siatek do bagaznika, listwy na progi, chlapacze, apteczka, trójkąt, złota karta serwisowa i jeszcze jakieś dodatki. Zamówione 30 sierpnia. Odbiór miał być w połowie listopada. Pesymistyczna wersja zakładała styczeń/luty. Chyba jednak uda się przed świetami.

Komentarz

• skodamati
                                    Classic
                                    • 2010
                                    • 19

Zamieszczone przez Pietrass23
                                    Powiem tak może nie kupiłem octavi ale kupowałem fabie II kombi po FL z 1.6 TDI zamówiłem ją 2 lipca :] przyszła(10) i odebrałem ją 16( 2 tyg wcześniej niż zapowiadano) 30 września.
                                    Btw te wszystkie opóźnienia nie wynikają że fabryka nie wyrabia :]
                                    tylko importer źle przekalkulował popyt na auta :] dlaczego teraz idąc do salonu można się spodziewać odbioru w przyszłym roku :]
                                    a co do climatica półautomatycznego (nie wiem czym on się różni od manuala ) ale to wszystko koszty produkcji :]
                                    mówiono mi w że by najmniej w Fabiach zamówionych pod koniec sierpnia będzie już manual ;/ ot takie info
                                    A ja myslalem, ze w fabiach to tylko sa montowane klimatyzacje manualne (Climatic) i automatyczne (Climatronic) czy sie myle?

Komentarz

• kola1234
                                      Classic
                                      • 2010
                                      • 11

Zamieszczone przez tomek
                                      Poproście dealera o kody wyposażenia waszych samochodów. jest szansa, że będzie tam wyszczególniony rodzaj klimatyzacji. Na swoim zamówieniu mam opcje które zamawiałem dodatkowo, ale są też pozycje które są w standardzie w tej wersji, np. akumulator :!: o danej pojemności, czy czujniki parkowania. To może wynikać z różnych specyfikacji tego samego poziomu wyposażenia na różnych rynkach.
                                      Jak nie pomoże, to poproście o odpowiedź co do rodzaju klimatyzacji.
                                      Witam
                                      Jestem w podobnej sytuacji na etapie odbioru samochodu
                                      dostałem od dilera kod wyposażenia PHE - Climatic - klimatyzacja manualna.
                                      Więc chyba już niestety nic nie da się z tym zrobić
                                      Chyba, że ktoś z kolegów ma jeszcze jakiś pomysł

Komentarz

• tomek
                                        L&K
                                        • 2005
                                        • 1078

jeżeli na zamówieniu miałeś klimatyzację półautomatyczną, albo przynajmniej w tamtym czasie obowiązujący cennik mówił że będzie półautomat, to niech sprzedawca uderza do sapa z informacją, że żądasz rekompensaty. Ja tak dostałem komplet rolet (~500-600pln) bo ściemniane jest jedno lusterko, a w cenniku były oba. Poszukaj wątku "błąd w cenniku RS"
                                        O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• kola1234
                                          Classic
                                          • 2010
                                          • 11

Zamieszczone przez tomek
                                          eżeli na zamówieniu miałeś klimatyzację półautomatyczną, albo przynajmniej w tamtym czasie obowiązujący cennik mówił że będzie półautomat, to niech sprzedawca uderza do sapa z informacją, że żądasz rekompensaty. Ja tak dostałem komplet rolet (~500-600pln) bo ściemniane jest jedno lusterko, a w cenniku były oba. Poszukaj wątku "błąd w cenniku RS"
                                          Zamówienie złożyłem na początku września niestety nieszczęsny cennik wszedł 28.08.2010r., lecz sprzedawca nie poinformował mnie o jego zmianie, w wersji klimy dowiedziałem się sam poprzez stronę skody. Musiałbym udowodnić sprzedawcy, że to on wprowadził mnie w błąd niestety to może być niewykonalne

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Sprzedawcy mieli informować klientów o tej zmianie. Co masz na zamowieniu ??
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• AdamB
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 8033
                                              • Octavia IV (NX3)
                                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamówienie złożyłem na początku września niestety nieszczęsny cennik wszedł 28.08.2010r., lecz sprzedawca nie poinformował mnie o jego zmianie,
                                              A Ty cennika i wyposażenia nie czytałeś? W nim jest napisane że jest klimatyzacja manualna climatic, chyba że w twoim jest inaczej.
                                              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• kola1234
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 11

Sprzedawcy mieli informować klientów o tej zmianie. Co masz na zamowieniu ??
                                                Dokładnie też jestem tego zdania, ale podczas podpisywania umowy nie otrzymałem takiej informacji.
                                                Na umowie mam tylko informację, że samochód ma być wyposażony w klimatyzację Climatic niestety definicja tego znaczenia uległa zmianie, gdybym miał świadomość takiej sytuacji poprosiłbym na piśmie o sprecyzowanie rodzaju zamontowanej klimy.

Komentarz

• AdamB
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 8033
                                                  • Octavia IV (NX3)
                                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez kola1234
                                                  poprosiłbym na piśmie o sprecyzowanie rodzaju zamontowanej klimy
                                                  W cenniku ze specyfikacją będziesz miał napisane: Climatic - klimatyzacja manualna albo półautomatyczna.
                                                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• kola1234
                                                    Classic
                                                    • 2010
                                                    • 11

W cenniku ze specyfikacją będziesz miał napisane: Climatic - klimatyzacja manualna albo półautomatyczna
                                                    W cenniku i specyfikacji owszem, ale jak wspominałem w chwili podpisania umowy nie miałem świadomości o nowym cenniku, a samochód był wyceniany jeszcze według poprzedniego. O zmianie klimatyzacji dowiedziałem się już po wpłaceniu zaliczki choć do końca nie było wiadomo kiedy samochód zostanie wyprodukowany. Jeśli wyprodukowany byłby do 42 tyg. to dostałbym Climatica półautomatycznego czyli moim zdaniem skoda uzależniła oferowana wersje wyposażenia nie od złożonego zamówienia, lecz od daty produkcji

Komentarz

Pracuję...