kurde ale by tych octavii bylo w polsce jakby oni realizowali zamówienia w ciagu miesiaca i tak zajmuje 1 miejsce w ilosci sprzedanych a to że trzeba tyle czekac na pewno sporo osób zniecheciło i niekupili. powinni 2 fabryke otworzyc-czysty zysk szybko by sie im zwrócila
Nowa octavia - kiedy kupować?
Zwiń
X
-
no ja dzwoniłem ostatnio do sprzedawcy z pytaniem o termin realizacji - octavia II zamówiona była w sierpniu, z półautomatyczna klimą, a planowany odbiór zgodny z umowa to jeszcze październik, natomiast jak dzwoniłem to usłyszałem że pewnie będzie to połowa listopada, a odnośnie klimatyzacja to sam nie wiem - jak fabryka ma zakładać od 9 listopada manuale to ja już nie wiem co dostanę
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kris75jak fabryka ma zakładać od 9 listopada manuale to ja już nie wiem co dostanę
Składając zamówienie w określonym czasie nie wiedziałeś, że zmieni się cennik lub wersja / standard wyposażenia samochodu. W związku z tym podjąłeś decyzję o zakupie bazując na aktualnych w dniu zamówienia informacjach.
Jeżeli w między czasie dostawca zmienił specyfikację pojazdu, to towar - powiedzmy - nie jest już zgodny w umową i możesz odstąpić od umowy a ASO powinno w ciągu 7 dniu zwrócić ci zaliczkę. Nie mogłeś wiedzieć w sierpniu czy na początku września, że Climatic w listopadzie będzie już znaczył coś innego niż znaczył w październiku i to na twoją niekorzyść.
Ważne też, co jest w umowie, ale pewnie masz standardową.
Ale pewnie ASO i generalnie SKODA jest przygotowana na takie sytuacje i mają na to jakąś swoją odpowiedź.
Komentarz
-
-
no własnie jak podpisywałem zamowienie to miałem wymusisc na salonie zeby dołaczyć aktualny cennikz opcjami i podpisać ale niestety wyleciało mi z głowy. A własnie w takim przypadku by się to przydało - w razie czego wyciągnąłbyś i pokazał że zamówione było takie auto a nie inne z takim wyposażeniem w standardzie.
Komentarz
-
-
Tak jak przedmówcom, również i moją Octavkę przesunięto o 4 tygodnie. Zamówienie składałem 29 lipca i samochodzik miał być najpóźniej do odbioru ok. 20 października. Teraz produkcja ma być w 44 tygodniu (początek listopada), a odbiór ok. 2 tygodnie później - obym się załapał na Climatica półautomatycznego.
Komentarz
-
-
Powiem tak może nie kupiłem octavi ale kupowałem fabie II kombi po FL z 1.6 TDI zamówiłem ją 2 lipca :] przyszła(10) i odebrałem ją 16( 2 tyg wcześniej niż zapowiadano) 30 września.
Btw te wszystkie opóźnienia nie wynikają że fabryka nie wyrabia :]
tylko importer źle przekalkulował popyt na auta :] dlaczego teraz idąc do salonu można się spodziewać odbioru w przyszłym roku :]
a co do climatica półautomatycznego (nie wiem czym on się różni od manuala ) ale to wszystko koszty produkcji :]
mówiono mi w że by najmniej w Fabiach zamówionych pod koniec sierpnia będzie już manual ;/ ot takie infoSkoda Fabia II Combi FL
CAYC 1.6 TDI CR 105KM&250NM
Komentarz
-
-
no ja akurat mam wyszczególniona opcje klimatyzacji polautomatycznej w umowie, ale co dealer zrobi jak otrzyma auto z inna specyfikacją? Przeciez mi nie zamontuja polautomatu - fabryka powinna moim zdaniem zrealizowac zamowione z ta opcją auta zgodnie z umową, nie chciałbym dostać teraz jakiegos archaicznego rozwiązania o mniejszej wartosci niz w umowie
Komentarz
-
-
Poproście dealera o kody wyposażenia waszych samochodów. jest szansa, że będzie tam wyszczególniony rodzaj klimatyzacji. Na swoim zamówieniu mam opcje które zamawiałem dodatkowo, ale są też pozycje które są w standardzie w tej wersji, np. akumulator :!: o danej pojemności, czy czujniki parkowania. To może wynikać z różnych specyfikacji tego samego poziomu wyposażenia na różnych rynkach.
Jak nie pomoże, to poproście o odpowiedź co do rodzaju klimatyzacji. Wszystko załatwcie mailowo, to jak będzie problem przy odbiorze wydrukujecie maila i im pokażecie :szeroki_usmiech. Mail może być mocnym dokumentem przynajmniej podczas dyskusji z kierownikiem salonu :twisted: . Ja konfigurację wyposażenia dostałem w docu praktycznie zaraz po telefonie, więc dla nich to nie jest problem - zapewne kopiuj-wklej z ich aplikacji.
Domyślam się, że termin produkcji jest ustalany tak, żeby podobne samochody były składane koło siebie. Zatem jak ustalą, że np. 40 tygodnia klepią ambienciaki, a od poniedziałku 41 elegance i w między czasie wpłynie dużo nowych zamówień na ambiente, to te elegance zaczną klepać np. dopiero od czwartku 41 i tak się to przesuwa. Ja miałem prognozę 36, później był chyba 33 i ostatecznie 37.O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
Witam
Ja Swoją Octavke zamawiałem 25sierpnia i sprzedawca ustalił odbiór na 15 październik, produkcja w 39tyg. A autko które zamowilem to Octavia2 FL Ambiente 1,4Tsi Liftback. Dziś przerażony postami przedmówców zadzwoniłem do mojego sprzedawcy, on sprawdził i powiedział że auto będzie na 100% w terminie
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Koledzy, ja też nie wiem od czego to zależy - może od siły przebicia dealera - nie wiem, ale na pewno nie z braku sił przerobowych fabryki. Ja zamówiłem OII FL Combi Elegance 1.9 06.08.2010 u Danielcia. Produkcja na 37 tydzień a odbiór w zamówieniu wpisany na 09.10.2010. Wczoraj dostałem telefon, że samochodzik już jest więc przyszedł 3 tygodnie wcześniejRadość nie do opisania
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wjablKoledzy, ja też nie wiem od czego to zależy - może od siły przebicia dealera - nie wiem, ale na pewno nie z braku sił przerobowych fabryki. Ja zamówiłem OII FL Combi Elegance 1.9 06.08.2010 u Danielcia. Produkcja na 37 tydzień a odbiór w zamówieniu wpisany na 09.10.2010. Wczoraj dostałem telefon, że samochodzik już jest więc przyszedł 3 tygodnie wcześniejRadość nie do opisania
1. Skoda felicja 1.6 GLX
2. Opel Astra II, 2.O DI sedan
3. Już niedługo (mam nadzieję) O2FL 1.9 diesel, elegance w kombi
Komentarz
-
-
ja zamówiłem 1.2 tsi Mint z pakietem na bezdroża, podgrzewanymi dyszami spryskiwaczy, pełnowymiarowym kołem zapasowym. U dealera montują mi blokadę skrzyni. Ponadto kpl siatek do bagaznika, listwy na progi, chlapacze, apteczka, trójkąt, złota karta serwisowa i jeszcze jakieś dodatki. Zamówione 30 sierpnia. Odbiór miał być w połowie listopada. Pesymistyczna wersja zakładała styczeń/luty. Chyba jednak uda się przed świetami.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Pietrass23Powiem tak może nie kupiłem octavi ale kupowałem fabie II kombi po FL z 1.6 TDI zamówiłem ją 2 lipca :] przyszła(10) i odebrałem ją 16( 2 tyg wcześniej niż zapowiadano) 30 września.
Btw te wszystkie opóźnienia nie wynikają że fabryka nie wyrabia :]
tylko importer źle przekalkulował popyt na auta :] dlaczego teraz idąc do salonu można się spodziewać odbioru w przyszłym roku :]
a co do climatica półautomatycznego (nie wiem czym on się różni od manuala ) ale to wszystko koszty produkcji :]
mówiono mi w że by najmniej w Fabiach zamówionych pod koniec sierpnia będzie już manual ;/ ot takie info
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomekPoproście dealera o kody wyposażenia waszych samochodów. jest szansa, że będzie tam wyszczególniony rodzaj klimatyzacji. Na swoim zamówieniu mam opcje które zamawiałem dodatkowo, ale są też pozycje które są w standardzie w tej wersji, np. akumulator :!: o danej pojemności, czy czujniki parkowania. To może wynikać z różnych specyfikacji tego samego poziomu wyposażenia na różnych rynkach.
Jak nie pomoże, to poproście o odpowiedź co do rodzaju klimatyzacji.
Jestem w podobnej sytuacji na etapie odbioru samochodu
dostałem od dilera kod wyposażenia PHE - Climatic - klimatyzacja manualna.
Więc chyba już niestety nic nie da się z tym zrobić
Chyba, że ktoś z kolegów ma jeszcze jakiś pomysł
Komentarz
-
-
jeżeli na zamówieniu miałeś klimatyzację półautomatyczną, albo przynajmniej w tamtym czasie obowiązujący cennik mówił że będzie półautomat, to niech sprzedawca uderza do sapa z informacją, że żądasz rekompensaty. Ja tak dostałem komplet rolet (~500-600pln) bo ściemniane jest jedno lusterko, a w cenniku były oba. Poszukaj wątku "błąd w cenniku RS"O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomekeżeli na zamówieniu miałeś klimatyzację półautomatyczną, albo przynajmniej w tamtym czasie obowiązujący cennik mówił że będzie półautomat, to niech sprzedawca uderza do sapa z informacją, że żądasz rekompensaty. Ja tak dostałem komplet rolet (~500-600pln) bo ściemniane jest jedno lusterko, a w cenniku były oba. Poszukaj wątku "błąd w cenniku RS"
Komentarz
-
-
Zamówienie złożyłem na początku września niestety nieszczęsny cennik wszedł 28.08.2010r., lecz sprzedawca nie poinformował mnie o jego zmianie,Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Sprzedawcy mieli informować klientów o tej zmianie. Co masz na zamowieniu ??
Na umowie mam tylko informację, że samochód ma być wyposażony w klimatyzację Climatic niestety definicja tego znaczenia uległa zmianie, gdybym miał świadomość takiej sytuacji poprosiłbym na piśmie o sprecyzowanie rodzaju zamontowanej klimy.
Komentarz
-
-
W cenniku ze specyfikacją będziesz miał napisane: Climatic - klimatyzacja manualna albo półautomatyczna
Komentarz
-
Komentarz